Danmark er ikke det bedste land, at starte forretning i som ung

I går blev Danmark for anden gang kåret som verdens bedste sted at starte forretning i (kilde). Det er jo dejligt at se.I dag læser jeg så artiklen om, at flere og flere unge iværksættere starter virksomhed, som er en fantastisk nyhed. Jeg mener dog, at der er potentiale til at få langt flere unge iværksættere i gang, og jeg mener også at det er lodret forkert, at det nemt at starte forretning i Danmark, i hvert fald som ung iværksætter i Danmark. Jeg har selv været der og prøvet det – flere gange. Derudover snakker jeg dagligt med mange andre unge iværksættere, hvor størstedelen af deres spørgsmål går på praktiske gøremål, og det synes jeg er en skam.Opdatering 22. December, 2012: Det viste sig at Metroexpress.dk og de andre som bragte historien havde fået forkerte data fra Danmarks statistik. Derfor var tallene med at der kom flere unge iværksættere ikke korrekt.

Vil du bidrage til DK's fremtid? Betal gebyr ved kasse 1, tak.

Først og fremmest skal man have tilladelse til at starte virksomheden op.Hvis man er under 18 år, kræver det en skriftlig godkendelse fra ens forældre, hvor de garanterer at hæfte såfremt man kommer til at stifte gæld. Er ens forældre skilt, skal man have en tilsvarende godkendelse gennem Statsamtet. Den første proces kan hurtigt tage seks uger, mens den anden i mange tilfælde tager over 10 uger – det gjorde det i hvert fald, da jeg forsøgte, indtil jeg valgte at droppe det, for i stedet at stifte et anpartsselskab.Et anpartsselskab kan man nemlig sagtens stifte i for eksempel et familiemedlems navn og herefter blot eje alle anparterne. Det kræver dog 80.000 kr. i opstartskapital, og det er de færreste under 18 år, som har så mange penge, de kan lægge til side til deres firma.Bagefter skal man betale et, ifølge mig, fuldstændig latterligt gebyr på 670 kroner for at registrere virksomheden i CVR-registret. Det er iværksætterfjendsk, og mens det for staten i bedste fald er en forsvindende lille indtægt, kan for potentielle nye iværksættere være en stopklods mod drømmen om egen virksomhed. Det er dog stadig en bagatel som de fleste nye iværksættere nok skal overkomme – men stadig en unødvendig hindring og et dårligt signal.

Forslag til at lette processen, i starte virksomhed som ung:

  • En medarbejder hos SKAT som man kan ringe til, der er specialiseret i at hjælpe unge iværksættere og som kan forklare det på pædagogisk vis, så alle forstår det.
  • Fjerne registreringsgebyret for alle under 25 år, der opretter virksomhed
  • Gøre det nemt at ansøge om virksomhed online, når man er under 18 år
  • Bankerne kunne lave iværksættervenlige konti med kun få gebyrer, god sparring og hurtig oprettelse
  • Mere undervisning i skolen – Folkeskolen såvel som ungdomsuddannelserne - omkring iværksætteri, virksomhedsdrift og innovation med nyt og relevant materiale.
  • En hotline som udelukkende skulle fokusere på at hjælpe unge iværksættere – et sted hvor de kan spørge om alt der vedrører praktiske ting omkring iværksætteri og få gode råd og kompetent vejledning
  • Lavere skat det første år i en iværksættervirksomhed
  • Mulighed for at have længere kredit ved betaling af moms

En sidste ting som mere er på samfundsmæssigt plan, er at iværksættere skal accepteres og anprises for at prøve, frem for at møde modstand i samfundet. Mange skolevejledere modarbejder dette, og det prøvede jeg selv ved at blive anbefalet ikke at springe ud som iværksætter, da det er for usikkert.Der kommer flere og flere unge iværksættere til, men der er potentiale til mange flere – lad os prøve at gøre noget, så vi kan få flere unge iværksættere i gang med at udleve deres drøm. Når man først er i gang, så er det nemlig den fedeste livsstil. Og så bidrager det aktivt til samfundsøkonomien, og det er der i de her krisetider mere end nogensinde brug for.Tak for sparring ifbm. Ovenstående artikel til Søren Skriver fra Ekonomi.dk :)

TankerCasper Blom