Kunsten at skille sig ud

Da jeg var mindre, var jeg ofte typen der sørgede for at gå i præcis samme tøj som alle mine kammerater. Jeg var typen der helst ikke ville stikke næsen for langt frem. Højst sandsynligt grundet en forfærdelig dansk indarbejdet jantelov. Men da jeg på et tidspunkt begyndte at få succes med mine golfbolde, så indså jeg, at de folk jeg så allermest op til, faktisk var nogle af dem, som var rigtig dygtige til at skille sig ud af mængden. Ikke være som alle andre, men fremstå som unikummer. Så det ville jeg også.

Lige siden jeg besluttede det, så har jeg altid været meget bevidst om at træde ud i mængden. Jeg ville have, at når jeg var til en fest med 50 andre mennesker, så skulle de kunne huske mig. Jeg ville have, at når pressen skulle skrive om en ung iværksætter, så var det mig de ringede til, fordi jeg skilte mig ud.

Den smalle grænse imellem negativt og positivt

Når man snakker om at skille sig ud, så kan du både gøre det negativt og positivt. Når jeg nævner, at jeg gerne ville have folk til at skulle huske mig, så er det selvfølgelig fordi at jeg ønsker at de skal huske mig for noget positivt.

Et eksempel kan være, at hvis en person møder op til en fest, drikker sig plørefuld og råber grimt af alle, så bliver denne person husket. Men det er negativt, og ikke noget man ønsker at blive husket for. Er der derimod en person som hele aften er rundt at snakke med alle, ikke bare står i en krog for sig selv, og virker super venlig, så bliver denne person husket – positivt.

Jeg har ofte tænkt over, hvor grænsen går imellem at skille sig ud positivt og negativt. Dette har intet med dine intentioner at gøre, det har udelukkende noget at gøre med, hvordan andre folk opfatter dig, når du skiller dig ud.

Vi har nemlig stadig så meget jantelov og usikkerhed i Danmark, at hvis man skiller sig for meget ud, og ikke formår at gøre det på en ordentlig måde, så bliver man lynhurtigt stemplet negativt. Ankommer du for eksempel til en fest i en rød blazer (som min gode kammerat Mads Lund ofte gør), så kræver det virkelig at du er smilende og imødekommende. Hvis du ankommer i en rød blazer, og står lidt stille i hjørnet, så bliver du hurtigt stemplet som arrogant og muligvis ’smart’. Årsagen til dette er en simpel psykologisk ting. Det handler nemlig om, at hvis du viser, at du tør trodse alle andre, og gå imod strømmen, så viser du, at du har ’styr på det’. Hvis du så samtidig ikke viser at du er smilende og imødekommende, så forbinder folk dig automatisk med arrogant. Selvom at folk måske selv står i hjørnet, så virker det bare mere arrogant, hvis du skiller sig ud, og gør det.

Grunden til, at det virker mere arrogant, er fordi at det sender miksede signaler, som folk ikke forstår. En rød blazer, udviser selvtillid og kontrol. Men står man for sig selv i hjørnet, så viser det at man er usikker. Det tror folk ikke du er, i og med du har en rød blazer på, så derfor er den eneste rationelle årsag til at du står i hjørnet, altså fordi du føler dig bedre end andre, i folks øjne.

Kunsten at skille sig positivt ud

Det her med at skille sig ud, er altså ikke kun, hvilket tøj du går i. Det kan nemlig bruges i alle sammenhænge. Hvorfor skal folk vælge at købe et produkt hos DIN virksomhed, hvis den ikke skiller sig ud? Hvorfor skal medierne vælge at skrive om dig, hvis du ’bare’ er ligesom alle andre?

Det gælder altså i alle henseender, det her med at skille sig ud. Personligt gør jeg det, at jeg altid sørger for at klæde mig anderledes, end alle andre til et arrangement jeg skal til. Hvis je ved, at alle andre folk har skjorte og blazer på, så sørger jeg for at have en t-shirt og en blazer på. Et sjovt eksempel er også da jeg vandt ivækstprisen ’Årets Unge Håb’. Her vidste jeg at mange ville møde op i fint tøj, og jeg var også godt klar over at jeg havde en rimelig god chance for at vinde prisen. Faktisk så sikker at jeg havde skrevet vindertalen en måned før arrangementet J.  Anyway, jeg besluttede mig derfor for at tage en Justin Bieber t-shirt på, med en blazer udover. Det var for mig, en ekstrem sjov måde, at skille sig ud på. Ingen bliver stødt over Justin Bieber, men mange fandt det ret morsomt. Jeg fik mange positive tilbagemeldinger på det i hvert fald. Her er et billede fra aftenen, da jeg var i byen og fejre det

3608_10151261626287225_1652099428_n

Slutteligt, vil jeg slutte af med et citat ’Hvis du altid går i andres fodspor, så bliver du aldrig nummer 1’ og det er lidt pointen. Hvis du ligner alle andre, så bliver du behandlet som alle andre. Så mit råd er: Skil dig ud, vær unik – så kommer du længst.